Üzletünk elköltözött! Új címünk: 1036 Bp. Lajos utca 49/b. ( Kolosy térnél )

Üzletünk elköltözött! Új címünk: 1036 Bp. Lajos utca 49/b. ( Kolosy térnél )

Fűző

 

A szexi fűzők a 16. században váltak népszerűvé, és a francia forradalomig a divatos megjelenés egyik összetevője volt. Elsősorban arra tervezték, hogy a felsőtestből elegáns hengeres alakot formáljon, és keskenyítse a derekat is. Akkoriban voltak rajta pántok, és a derék alatt végződött, úgy tette laposabbá a mellkast, hogy közben feltolta a melleket. A hangsúly nem annyira a derékbőség csökkenésén, hanem a fűző által biztosított merev, egyenes vonalak és felül kidomborodó mellek kontrasztján volt.
A klasszikus korban az antik világban divatos stílus került előtérbe. A ruhák a görög és római öltözet mintájára készült magas derekú ruhák jöttek divatba, melyek a mellek alatt kezdtek kibővülni, levéve a hangsúlyt a karcsú derékról, így nem volt szükség a fűzőre.

A deréktalanság nem sokáig volt divatban, mindössze ötven év múlva a vállak és a szoknyák elkezdtek szélesedni, a derék pedig újra keskenyedni, és lassan visszatért természetes pozíciójához. Az 1850-es évekre a hangsúlyos vállak is kimentek a divatból, így a derékvonalat újra keskenyíteni kellett, hogy ugyanazt a hatást érhessék el vele, mint előtte a nagy vállakkal. Ebből a korszakból származnak az első, már-már öncsonkításnak minősülő, abnormálisan szoros fűzők. A szélsőségesen keskeny derék kedvelői a mai napig formálják alakjukat fűzőkkel. Hátrányai közé tartozik, hogy a belső szervek elmozdulása miatt diétára kényszerülnek viselőik, valamint csak mellkasi légzésre képesek.

A Viktória és Edward kora béli fűzők a derék alatt kibővültek, és több inccsel a derék alá értek, valamint sokkal masszívabbak voltak elődeiknél. A feminista mozgalomnak és ruhareformoknak köszönhetően a nők teljesen elhagyták a fűzőket. A ruhák kényelmesebbé váltak, így dolgozni és mozogni is sokkal könnyebben lehetett bennük.

Bár már rég kiment a divatból még mindig vannak, akik szexinek találják, ugyanakkor a fétis öltözetek egyik nélkülözhetetlen kelléke lett. Időközben divatba jöttek azok a fűzők, melyeket nem alsóneműként használnak, hanem utcai viseletként.

 

Tovább